Benieuwd naar wat wel en niet klopt over de Cloud? In Deel 1 kon je lezen over mythes m.b.t. o.a veiligheid. Blijf up to date en lees nu het 2e deel van dit interessante tweedelige artikel.
In dit artikel stel ik 7 onzin mythes over de Cloud aan de orde die als waarheid worden gezien. Kletsverhalen dus. Met name voor automotive bedrijven is dit artikel interessant omdat zij direct voordeel kunnen behalen met het op de juiste wijze inzetten van de Cloud. Zowel concurrentie voordelen als kosten voordelen.
Dit tweede deel gaat nader in op de mythes over het betaalmodel, al of niet gratis en waarom de Cloud juist heel geschikt is voor bedrijfsapplicaties.
Het voordeel van een containerterm zoals Cloud Computing is dat het een vriendelijke term is om functionaliteit en content wat over het Internet wordt geleverd te duiden. Het nadeel is dat het een hele algemene term is, waar een brede scala aan Cloud services onder vallen. En dat kan zorgen voor spraak en begripsverwarring. Hieronder mythes 4 t/m 7 ontkracht:
Mythe 4: De Cloud is ‘Betalen naar gebruik’
Bij sommige Cloud providers gaat dit model nog op, bijvoorbeeld Dropbox. Hoe meer data je gebruikt hoe meer je betaalt. Echter vrijwel alle Cloud providers tegenwoordig berekenen een vast bedrag per maand. Als je een 50 GB pakket hebt gekocht dan betaal je dus één vast bedrag voor 50 GB ongeacht of je 5 GB of 50 GB verbruikt. Het grote voordeel van dit ‘vaste prijs’ model is dat de kosten elke maand voorspelbaar en dezelfde zijn.
Mythe 5: Het grootste voordeel van Cloud Computing is ‘gratis’ of hele lage kosten
Dit is een heel groot misverstand. Hoewel de meeste Cloud diensten een gratis variant hebben is dit meestal een slimme manier om nieuwe klanten te werven en om naamsbekendheid op te bouwen. Meestal loop je in de praktijk al snel tegen de grenzen van het gratis abonnement aan. Als de service en de dienst goed zijn zul je het niet erg vinden om te betalen.
Mythe 6: De Cloud gaat alleen over opslag
Dankzij de grote bekendheid en succes van opslag diensten als SugarSync, Dropbox and WeTransfer denken sommige mensen dat de Cloud alleen over opslag gaat. Maar opslag diensten zoals o.a. Google Drive is alleen de eerste stap.
Als een bedrijf echt behoefte heeft aan toegevoegde waarde dan gaat dat veel verder dan alleen opslag in de Cloud (‘hard disk in the sky’). Neem als voorbeeld de snelle opkomst van EMSP’s (Email Marketing Service Providers) . Zij leveren waarde omdat hun slimme systemen bedrijven echt helpen om leads te krijgen d.m.v. slimme webformulieren en automatische opvolging.
Mythe 7: Mijn bedrijfskritische applicaties en de Cloud gaan niet samen
Zoals we geleerd hebben bij het ontkrachten van Mythe nr. 2, is de publieke Cloud alleen maar een klein deel van wat je ziet en wat er daadwerkelijk is. Als je het hebt over bedrijfskritische applicaties dan heb je het over privé Clouds en soms een mix met publieke Clouds, men spreekt hier ook wel over een Hybride Cloud. Beveiliging is hier essentieel en als je dat goed hebt geregeld dan is er geen enkele reden waarom bedrijfskritische applicaties niet in de Cloud kunnen bloeien.
We horen heel graag van je wat je ervaringen zijn met private, publieke en hybride Clouds. Schrijf svp in het commentaarveld hieronder hoe je bedrijf profiteert van de Cloud en welke voordelen jullie het meest waarderen.